sintofarm-igiena-mainilor

Ghid practic de menținere a igienei mâinilor

Auzim foarte des că buna igienă a mâinilor este cea mai eficientă cale de a preveni îmbolnavirea. Spălarea mâinilor previne răspândirea agenților patogeni – inclusiv a celor cu rezistență la antibiotice. Dar știm cu adevărat cum să ne spălăm sau ce măsuri trebuie să luăm pentru a fi în siguranță?

Un lucru este sigur: nu se poate spune niciodată că ne spălăm prea des pe mâini – oricât de des ne-am spăla. Ca părinți, este datoria noastră să fim un exemplu pentru copii așa că, o dată în plus, este important să ne spălăm cât mai des și să îi încurajăm și pe ei să o facă.

Să nu uităm că cele mai frecvente situații în care se produce transmiterea germenilor au legătură cu igiena insuficientă: tușitul sau strănutatul în mână urmat de contactul cu alți oameni sau obiecte, prepararea mâncărurilor sau a băuturilor cu mâini nespălate, atingerea unor suprafețe contaminate, atingerea ochilor, nasului sau gurii cu mâini insuficient igienizate.

10 momente în care ar trebui să ne spălăm pe mâini

  • Imediat ce intrați în casă
  • imediat ce ajungeți la serviciu
  • după folosirea toaletei
  • după ducerea gunoiului
  • înainte și după prepararea sau servirea mesei
  • înainte de a mânca
  • după suflarea nasului, strănutat sau tușit
  • înainte și după îngrijirea unei persoane bolnave
  • înainte și după tratarea unei tăieturi, julituri, răni
  • după contactul cu un animal de companie

Pandemia de Coronavirus (Covid-19) determină o serie de măsuri suplimentare ce converg în direcția unei igiene și mai stricte, caracterizate prin limitarea contactului și contactul protejat cu alte persoane prin folosirea măștilor respiratorii. În plus, în locurile publice, atingerea unor suprafețe de contact frecvent trebuie urmată imediat de o dezinfectare. Datorită indisponibilității apei și a săpunului, gestionarea acestori situații impune deținerea unui dezinfectant pentru mâini cu o concentrație alcoolică de 70% (de preferat) deoarece aceasta oferă echilibrul perfect între eficiență și cost. Concentrațiile mai mici nu sunt la fel de eficiente în timp ce concentrațiile mai mari se evaporă prea repede și reduc durata contactului dintre germeni și alcool având ca rezultat, de asemenea, reducerea eficienței.

9 situații în care trebuie să ne dezinfectăm mâinile cu geluri sau soluții dezinfectante pentru mâini

  • atingerea clanțelor sau a balustradelor
  • atingerea coșurilor de cumpărături
  • atingerea banilor
  • atingerea pompelor de carburant
  • folosirea liftului
  • folosirea toaletelor publice
  • folosirea jucăriilor de exterior din parcuri de agrement sau tematice
  • folosirea transportului în comun
  • contactul fortuit sau nu cu altă persoană (strângerea mâinii)

Cum să ne spălăm mâinile

Deși pare simplu, cei mai mulți dintre noi nu urmăm o procedură suficient de riguroasă atunci când ne spălăm pe mâini. Cu toate acestea, este cel mai important pas pe care îl putem face pentru asigurarea stării de sănătate. Poate că ar trebui să îi acordăm o atenție sporită.

Un prim aspect de care trebuie să ținem seama este acela că apa pe care o folosim trebuie să fie potabilă și să curgă, să nu fie staționară. Spălarea în lighean, albie, cadă poate duce la recontaminare, mai ales dacă aceeași apă este folosită de mai multe persoane. Dacă apa potabilă nu este disponibilă, apa nepotabilă poate ajuta la îmbunătățirea igienei. Temperatura apei nu joacă un rol determinant în distrugerea germenilor, apa rece este la fel de eficientă precum cea caldă, la un cost mai mic.

Personal, las apa să curgă la debit mic, apoi, după ce săpunesc mâinile, săpunesc și robinetul, ca măsură suplimentară (cu gândul că l-am deschis cu mâna încă nespalată). Asta, așa, pentru confortul psihic.

Al doilea factor important este durata spălării. Pe plan mondial se vehiculează o durată necesară de 20-30 de secunde. Rațiunea din spatele acestei recomandări se bazează pe două aspecte care, împreună, conduc spre aceeași concluzie. Pentru o igienizare eficientă, contactul dintre germeni și săpun trebuie să fie suficient de lung astfel încât:

  • surfactanții să desprindă și să transporte germenii
  • membrana lipidică să fie dizolvată și virusul distrus

În acest scop, se fricționează insistent toate părțile mâinii, inclusiv zona dintre degete și de sub unghii.

Clătirea este un alt aspect cu impact major în igiena mâinilor. Ea trebuie făcută tot sub jet de apă, pentru a evita recontaminarea. În această etapă, spuma creată cu ajutorul săpunului și care conține murdăria și germenii desprinși de pe piele este îndepărtată. Uscarea se va face cu un prosop curat sau sub jet de aer.

*****

Tu cum te speli pe mâini? Cunoști vreo metodă mai eficientă sau crezi că am omis vreun aspect important? Scrie un comentariu și împărtășește-ne gândurile tale!

Te-ar mai putea interesa și: Gama Hexigel® – dezinfectanți pentru mâini

Ar putea să-ți placă